Par projektu|Preses relīzēm|Reklāmas iespējas
Seko mums:
Foto un video
Velo padomi
Velo padomi (angļu valodā)
Velo tehnoloģijas
Velo joki
Velo satiksme
Velo dizains
Velo pasākumi
Velo kultūra
Velo sports un piedzīvojumi
Riteņbraucēju apvienībā
TEDx par velo
Velo drošība
 Meklēšana:
 





Aktuālā aptauja
Kurās Rīgas centra ielās vajag velojoslu?
Brīvības
Čaka/Marijas
Valdemāra
Elizabetes
Lāčplēša
Stabu
Visās minētajās
Nevienā
Cits variants (ierakstiet komentārā)
 
(varat balsot reizi dienā)
aptaujas rezultāti »
iesaka veloriga.lv


Kā pareizi pieslēgt velosipēdu. Statīvu veidi un video!




Saulkrastu velosipēdu muzejs



Velosipēdu muzejs Krievijā!

 
 



VIDEO: velofotorallijs "Ieskaties vēsturē!" Vienības brauciena ieskaņā

Ziņa publicēta: 19.08.2012 20:42
Gatavojoties gada lielākajiem riteņbraukšanas svētkiem - 2. septembra Vienības braucienam Siguldā, velomaratona organizatori, atbalstītāji un velo entuziasti tikās aizraujošā velofotorallijā „Ieskaties vēsturē!”. Pasākumā laikā komandas ar velosipēdiem apceļoja tās vietas, kas saistītas ar Vienības brauciena tradīcijām bagāto vēsturi. Maršruts tika sagatavots sadarbībā ar Saulkrastu velo muzeju.

Latvija kopš 1886. gada vēsturē ir ierakstīta kā vieta, kurā tapis pirmais velosipēds cariskajā Krievijā – tolaik pirmo velosipēdu fabriku dibinājis apņēmīgs kurzemnieks Aleksandrs Leitners. Kopš tā laika Rīgā attīstījās neskaitāmas velosipēdu ražotnes, no kurām daudzas bija cieši saistītas ar Vienības braucienu, bija tā atbalstītāji un balvu devēji. Daudzas no tām apceļoja fotorallija dalībnieki - Vienības brauciena organizatori un atbalstītāji, vairāku velo biedrību pārstāvji, kā arī mūziķis Miks Dukurs ar draugu, diriģents Ints Teterovskis, aktieris Rihards Lepers un Vienības brauciena „namatēvs“ - Siguldas mērs Uģis Mitrevics ar kolēģiem no Siguldas novada domes.

Vietas, kuras apbraukāja velofotorallija dalībnieki:

Ķeizardārzs
Riteņbraucēju federācijas simtgades piemineklis Dziesmusvētku parkā Viesturdārzā – Hanzas ielas parks.

Uzvaras parks
Vienības brauciens Ulmaņlaikā pulcināja vairāk nekā piecus tūkstošus dalībnieku katrās sacensībās. Rekords tika sasniegts ceturtajā Vienības braucienā, kad no visiem Latvijas novadiem pieteicās 6090 dalībnieki, bet finišā tika reģistrēti 5306. Turklāt 30 000 skatītāju Vienības velobrauciena dalībniekus sagaidīja Uzvaras laukumā Rīgā, kur īpašā parādē visus sumināja Kārlis Ulmanis un citi pazīstami valsts darbinieki.

Omega fabrika
20. gs. trīsdesmito gadu beigās rekonstruētajās mašīnfabrikas telpās darbojās a/s "Omega" velosipēdu un metālapstrādāšanas fabrika. 1946.gadā ražošanas apbūvi nodeva metālapstrādes rūpnīcai "Omega"; kādreiz te atradās klubs "Omega". „Omega bija viens no lielākajiem Vienības brauciena sponsoriem.

Marss treks
1907. gadā turīgu latviešu amatnieku (juvelieris Roberts Valdmanis, Galdnieks Ēvalds Vilsons, podnieks Kārlis Vibots u.c.) nodibināja sporta biedrību „Marss”, kas kļuva par otru lielāko un ietekmīgāko latviešu sporta organizāciju. Dažu mēnešu laikā „Marsā” iestājās gandrīz divi simti sportot gribētāju. 1908. gadā ar turīgu labvēļu palīdzību biedrība iegādājās zemes gabalu Pēterburgas šosejā 22 (tagad VEF kultūras pils rajons) un Kārļa Menģeles vadībā uzsāka treka un ēku projektēšanu un būvi.

Leitnera fabrika
Latvija kopš 1886.gada vēsturē ierakstīta kā vieta, kur tapis pirmais velosipēds cariskajā Krievijā – tolaik pirmo velosipēdu fabriku šeit (Brīvības iela 134) dibinājis kāds uzņēmīgs kurzemnieks vārdā Aleksandrs Leitners.

Ērenpreiss 
1922. gadā Gustavs Ērenpreiss radīja pirmo Ērenpreiss velosipēdu, viņa darbību noteica trīs pamatvērtības – dizains, augsta kvalitāte un pieejamība ikvienam. Ērenpreiss sasniedza savu mērķi, un kļuva par vienu no lielākajiem uzņēmumiem Latvijā. Tagad, gandrīz 100 gadus vēlāk, daudz kas ir mainījies, taču velosipēds joprojām ir vairāk nekā pārvietošanās līdzeklis, kas iemieso tās pašas trīs fundamentālās vērtības.

Latvello
Latvijas laikā darbojās arī velosipēdu fabrika „Latvello”, kur gadā saražoja ap 8000 eksemplāru; šī ražotne izmantoja īpaši kvalitatīvu detaļu apstrādes tehnoloģiju.

Berga Bazārs
Velosipēdu fabrika „Progress”.

Kārļa Vītoliņa juvelieru darbnīca
Kārlis Vītoliņš, juvelieris un cirka mākslinieks, ir viens no pirmajiem un vecākajiem 80 gadu riteņbraucējiem, kā arī biedrības „ Marss” dibinātājs. 

Latvijas riteņbraucēju Vienības brauciens jau tradicionāli notiks pirmajā septembra svētdienā, 2. septembrī, pulcējot gan profesionālus sportistus, gan iesācējus, ģimenes, darba kolektīvus, pašvaldību iedzīvotājus un draugus. Velomīļi var pieteikties dalībai 3 dažādās distancēs – LOK Sporta šosejas braucienā (102 km), SEB MTB braucienā (43 km) un Latvijas Dzelzceļa šosejas tautas braucienā SPĒKS (37,5 km).

„Mēs visi esam dažādi, bet mūs vieno mīlestība uz velo! Vienības brauciens ir labākais pasākums ģimeņu, darba kolektīvu un draugu kopības gara stiprināšanai. Priecē, ka ar katru gadu arvien pieaug riteņbraucēju skaits Rīgas ielās un līdz ar to arī Vienības brauciena dalībnieku skaits. Pērn Vienības brauciens Siguldā pulcēja aptuveni 4500 dalībniekus, šogad ir visas iespējas to vairot! Piemēram, Latvenergo kolektīvs jau šobrīd ir pieteicis 250 darbiniekus, par teju 100 vairāk kā pērn. Nav šaubu, ka Siguldā 2. septembrī būs šī gada lielākie un dalībnieku skaita ziņā kuplākie riteņbraukšanas svētki”, atklāj Igo Japiņa Sporta aģentūras direktors Igo Japiņš.

Plašāka informācija un pieteikšanās 22. Vienības braucienam www.velo.lv, kā arī Treks velo veikalos, Siguldas informācijas centrā, Kuldīgas informācijas centrā, Cēsu un Valmieras veloveikalos Eži, Tukuma Ledus hallē un Smiltenes sporta centrā.

Katram finišētājam tiks pasniegta speciāla piemiņas medaļa. Ar īpašiem kausiem tiks apbalvoti trīs nomināciju uzvarētāji - vienotākais uzņēmums, viskuplāk pārstāvētā pašvaldība, kuplākā ģimene.

Lai pilnvērtīgi sagatavotos dalībai Vienības braucienā, velomaratona organizatori piedāvā apmeklēt bezmaksas velonodarbības. Tajās varēs iegūt gan praktiskās, gan teorētiskās zināšanas riteņbraukšanā, vērtīgus profesionāļu padomus. Treniņi notiks Biķernieku kompleksajā sporta bāzē, S.Eizenšteina ielā 2, Rīgā, 20. un 27. augustā plkst. 19.00. Profesionāļu pavadībā izmēģināt trasi varēs arī treniņbraucienos 16. un 30. augustā Siguldā.

Pirmo reizi riteņbraucēji no visas Latvijas, Valsts prezidenta Kārļa Ulmaņa atbalstīti, vienotā braucienā devās 1936. gadā. Kopš Vienības brauciena atjaunošanas 1995. gadā tradīciju plecu pie pleca piedalīties kopīgā velobraucienā, veicinot tautas vienotību un popularizējot riteņbraukšanu, kā arī aktīvu, veselīgu dzīvesveidu, ik gadu realizē Igo Japiņa sporta aģentūra.

/Publicitātes foto/ 

Patika? Lasi arī tupmāk, atzīmē
:: Māris 2012.08.20 16:34 likumpārkāpējus jau varēja nemontēt. SEBists ar rullē :D
Tavs komentārs:
Vārds, Uzvārds:*
e-pasts:* (netiek publicēts)
Aprēķiniet: 4 + 3 =
 »
Top.LV